«

Sportif kampçılık ve dağcılıkta kullanılan kamp çadırlarını ilk günkü hâliyle kullanmaya devam etmek için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Çadır bakımı ve temizliğine dair her şey bu hususların başında gelir. Hem bakım hem de temizlik işlemleri en doğru şekilde yapıldığında ekipmanın kullanım ömrü uzadığı gibi, su geçirmez özelliği de muhafaza edilmiş olur.

Çadırlar Neden Bakıma İhtiyaç Duyar?

Çadırların teknik özelliklerini kaybetmemesi için UV ışınlarına karşı koruma sunması son derece önemlidir. Yaz ve kış aylarında çadırın dış tentesini etkisi altına alan UV ışınları, ipliklerin zayıflamasına neden olur. Ayrıca kumaşın yırtılma mukavemetini de azaltan ışınlar, çadır kumaşına püskürtme yöntemiyle eklenen silikon veya poliüretan tabakanın da işlevselliğini ortadan kaldırır. UV ışınlarına maruz kalan tabakalar, kısa süre içerisinde yıpranıp soyularak su geçirmez özelliğini kaybeder.

 

 

Bu sorunların önüne geçmek için yılda en az iki kez çadır bakımı yapılması tavsiye edilir. Çadırın yıkanması da bakım işlemine dahildir. Zira çadırı iyice yıkadıktan sonra su iticilik ve UV ışınlarına karşı koruma sağlayacak solüsyonlar kullanarak genel bakım gerçekleştirmen gerekir. Fakat işlem süresini daha kısa tutmak için yıkamadan da bakım yapabilirsin.

Çadır Nasıl Yıkanır?

Öncelikle çadırın kesinlikle çamaşır makinesinde yıkanmaması, kurutma makinesinde kurutulmaması gerektiğini belirtmek gerekir. Çadır bakımı ılık su ve sünger yardımıyla rahatça yapılabilir. Daha detaylı bir bakım ve temizlik istersen de küvet içerisinde soğuk suyla yıkayabilirsin. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus sıcak su, deterjan ve herhangi bir ağartıcı malzeme kullanmamaktır. Ek olarak çadır üstündeki lekeleri çıkarmak için çitileme yapmaman da önemlidir.

 

Bünyesinde deterjan ve farklı kimyasallar barındırmayan doğal sabunla çadırının temizliğini yaptıktan sonra bol suyla durulaman önerilir. Şayet bakım yapılan ortamda küvet yoksa yıkama işleminde hortum kullanılabilir. Bu da durulama deneyimini daha işlevsel hâle getirir. Deterjan, çamaşır suyu, çamaşır ve kurutma makinesi gibi etkenler çadırın sahip olduğu UV koruması ve su geçirmez özelliğin zarar görmesine sebebiyet verebilir. Ekipmanın teknik yapısını tamamen bozan faktörlere bakım işlemi sırasında kesinlikle yer vermemelisin.

Kurutma: Bakımın Önemli Bir Parçası

Kamp çadırını uygun bir yere asmak veya sermek bakım işleminin son aşamasıdır. Çadırını kuruturken güneş ışığına direkt maruz kalabileceği bir yere sermemen tavsiye edilir. Çünkü güneş ışığına doğrudan maruz kalmak çadırın yapısını önemli ölçüde bozar.

Güneş ışığını direkt almayan, görece gölge bir alanda kurutma işlemini tamamlayabilirsin. Çadır bakımı konusunda önemli bir husus da ekipmanın tamamen kuruduğundan emin olunmadan saklanmamasıdır. Aksi takdirde çadırda kötü koku ya da küflenme meydana gelebilir.

Çadırı Doğru Muhafaza Etmek Önemli

Kamp çadırını kullanım talimatlarına uygun şekilde katlayıp kendi kılıfına yerleştirdikten sonra nemsiz ve kuru bir ortamda saklaman gerekir. Nemli ortamda muhafaza edilen çadırlarda, küflenme ve çürüme sorunları ortaya çıkar ki bu durumda da çadır kullanılamaz hâle gelir.

Tüm temizlik ve bakım işlemlerine ek olarak çadırı uzun süre kullanmayacaksan, belirli aralıklarla hava almasını sağlaman da gerekir. Ayrıca yağmurlu bir kamptan döndükten sonra çadırı yıkamayacaksan, güneş ışınlarını doğrudan almayan bir alana sermeli ve kuruduktan sonra saklamalısın.

Reçine Lekesi Nasıl Çıkar?

Kamp yaparken reçine lekeleriyle karşılaşman son derece normaldir. Çadırın dış yüzeyine reçine bulaşması durumunda reçinenin kurumasını beklemek gerekir. Daha sonraysa tentenin iç kısmında, reçine lekesinin bulunduğu yere buz tutabilir, reçineyi kazıyarak temizleyebilirsin.

Bir Cevap Yaz

Ankara Kamp Kafası Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *